Goodwin Society tukemaan Laukaan kiusaamisväkivallan vastaista työtä ja kouluttamaan haastaviin viestintätilanteisiin Laukaassa!

Goodwin Society tukemaan Laukaan kiusaamisväkivallan vastaista työtä ja kouluttamaan haastaviin viestintätilanteisiin Laukaassa!

Laukaan kunta kutsui Goodwin Societyn kumppanikseen kouluttamaan perusopetuksen varhaiskasvattajia haastavien viestintätilanteiden suhteen osana Laukaan uutta kiusaamisväkivallan vastaista toimintasuunnitelmaa. Koulutus on täysin uudenlainen työkalu helpottamaan koulujen viestintäpainetta. 

"Kouluissa koetaan vahvaa uupumista ja ahdistustakin liittyen haastavien tilanteiden viestimiseen koteihin. Tutkimusten mukaan suomalaisia opettajia kuormittaa työssään eniten - ei lapset ja työ - vaan kommunikaatio kotien kanssa. Keskustellessani koulumaailman kommunikaatiosta mm. versosovittelua Suomeen tuoneen Antti Heikinheimon kanssa, hän arvioi kommunikaatiokulttuurin muuttuneen joskus vuoden 2010 tienoilla", toiminnanjohtaja Riina Law pohtii.

"Heikinheimo viittasi muun muassa polarisoitumiseen ja kärjistymisen kasvuun. Kiinnostavaa on, että samaan aikaan esimerkiksi koulupsykologien työn kehittymisen suhteen on myös havaittu tarvetta lisätä konsultoivan työn määrää vuoden 2010 jälkeen. Painopiste on ollut suorassa asiakastyöstä, one-to-one, kun taas konsultoivalla työllä pystytään vaikuttamaan suurempaan joukkoon oppilaita kuin suoralla asiakastyöllä. Näkisin itse noissa samaa juurisyytä: kommunikaatiomaailma ja haastavien tilanteiden määrä ovat kasvaneet samalla kuin kuormitus kodeissa on kasvanut. Vanhempien lapsilleen antama tuki tai lasten ja nuorten kokemus saamastaan tuesta ovat heikentyneet. Käytännössä koulu kerää siis yhteen entistä kehnommin voivia ja uupuneempia ihmisiä", Law toteaa. 

Myös kodeissa vallitseva uupumus on kasvanut.
"Vaikka ahdistuneisuus ja uupumus olivat kasvussa jo ennen vuotta 2010, pandemiavuodet ovat kiihdyttäneet tätä kehitystä huomattavasti. Kotitalouksissa ilmenevä uupumus ja ahdistus ovat tilastollisesti merkittäviä, ja niiden vaikutus on syventynyt erityisesti viimeisten vuosien aikana. Kodeissa ollaan todella uupuneita ja se näkyy sitten kun pitäisi pystyä haastaviin kommunikaatiotilanteisiin", Law toteaa. 

Uutta näkökulmaa kotien ja koulujen välille

Nyt luotavalla koulutuksella Law kokee tärkeimmäksi uusien voimavarojen ja vahvuuksien tunnistamisen sekä kulttuurin johtamisen maailmasta ammentamisen. 
"Se on isosti vaadittu, tietenkin, että opettajat tavallisen työnsä ohella jotenkin erityisesti kykenisivät tätä johtamaan. Mutta jos mukaan otetaankin kotien aikuiset ihan uudenlaisella tavalla, voimme ehkä saada käyttöön resursseja, joita ei olla aiemmin vielä tunnistettu", Law sanoo. 

Vanhempainliitto on laatinut jo ansiokkaasti materiaalia kotien ja koulujen väliseen yhteistyöhön valtakunnallisesti. 
"Totuus on kuitenkin se, että edelleen jotain on kehitettävissä. Emme ole vielä onnistuneet yhteisöinä ja yhteiskuntana tuottamaan tähän tarpeeksi toimivia ja osuvia työkaluja, joten nyt alkava työ on vasta jonkun suuremman projektin alkusoittoa", Law summaa. 

Goodwin Societyllä onkin tekeillä hanke, jossa toimijuutta, paikallisia vahvuuksia ja lasten ja nuorten kasvuympäristön kanssa merkityksellisissä asemissa olevia eri sidosryhmiä kutsutaan kehittämään täysin uudella tavalla täysin uudenlaista yhteistyön henkeä. Toimintamallit ja työkalut tulevat koulumaailman sijaan suurten asiantuntijaorganisaatioiden verkostojohtamisen maailmasta. 
"Olen johtanut keskisuurten ja valtavien organisaatioiden verkostovaikuttamista ja viestintää todella haastavissa tilanteissa, ja tunnistan sieltä lukuisia toimintamalleja, joita käyttöön ottamalla voidaan tuoda tasalaatuisuutta ja toimivuutta kouluyhteisöön. Merkittävintä on, että kouluyhteisö ymmärretään seiniään laajemmaksi asiaksi!"

Back to blog

Haluatko muuttaa maailmaa?