Vuosi 2024 on ollut Goodwin Societyn ensimmäinen kokonainen toimintavuosi – ja mikä vuosi se on ollut! Olemme ottaneet merkittäviä askeleita kiusaamisväkivallan vastaisen työn etulinjassa, rakentaneet uusia kumppanuuksia ja vaikuttaneet yhteiskunnalliseen keskusteluun niin tapahtumien, koulutusten kuin median kautta.
Vaikuttaminen ja yhteistyö
Heti alkuvuodesta pääsimme mukaan THL:n nuotiopiiritapahtumaan, jossa sanoitimme kiusaamisväkivaltaa yhdessä nuorten kanssa. Tämä osallistuminen vahvisti asemaamme aikuisten vastuullisen toiminnan puolestapuhujana, ja saimme runsaasti yhteydenottoja vanhemmilta ja ammattilaisilta, jotka näkivät uudenlaisen lähestymistapamme tarpeellisena.
Vuoden aikana Goodwin Society näkyi ja kuului laajasti eri medioissa. Osallistuimme useisiin televisio-ohjelmiin, podcasteihin sekä YLE:n keskustelufestivaaleille, joissa nostimme esiin kiusaamisväkivallan ilmiötä ja ratkaisukeinoja. Marraskuussa julkaistu Puolikkaat pojat -kirja ja sen julkistustilaisuus Kansalaistorilla kokosivat yhteen monialaisen paneelikeskustelun, jossa ääneen pääsivät niin koulumaailman, lastensuojelun, poliisin kuin poliittisen päätöksenteon asiantuntijat. Tilaisuus sai poikkeuksellisen paljon kiitosta ja paneeli haluttiin toistaa myös Educa-messuilla – vaikka aikataulullisesti se siirtyi vuoteen 2026.
Tapahtumat, jotka herättivät yhteiskunnallista keskustelua
Olemme vuoden aikana järjestäneet ja olleet mukana useissa tapahtumissa, jotka ovat nostaneet esiin kiusaamisväkivallan vakavuuden ja aikuisten vastuun sen ehkäisyssä.
🔹 Viertolan kouluampumisen muistokävely järjestettiin Pakilassa yhdessä Yhdessä kiusaamista vastaan -liikkeen kanssa. Liike sulautui alkuvuonna osaksi Goodwin Societyä, mikä vahvisti yhteistyötämme aktiivisten kansalaistoimijoiden kanssa.
🔹 Turun kulkue ja yleisötapahtuma 2.6. järjestettiin yhteistyössä Turun seudun Rotaryn, Turun ja Kaarinan kaupungin kanssa. Kulkue eteni Tuomiokirkolta Kauppatorille, jossa ohjelmassa oli musiikkia, taikuriesitys ja puheenvuoroja.
🔹 Ei meillä ole sellaisia lapsia -keskustelutapahtuma ja Puolikkaat pojat -kirjan julkistus marraskuussa. Tämä tapahtuma yhdisti monia toimijoita ja loi pohjan tärkeille jatkokeskusteluille kiusaamisväkivallan tunnistamisesta ja ratkaisumalleista.
Lisäksi olimme edustamassa HPS ry:n järjestämässä kiusaamisväkivallan vastaisessa liigatason pelissä, jossa toiminnanjohtaja Riina Law piti puheen ja paikalla oli Yhdessä kiusaamista vastaan -liikkeen aktiiveja.
Koulutukset ja vapaasti jaettava materiaali
Vaikuttamistyön lisäksi Goodwin Society on panostanut vahvasti koulutuksiin ja käytännön työkaluihin, joiden avulla aikuiset voivat paremmin tunnistaa ja ratkaista kiusaamisväkivaltaa.
✔ Laukaan kunnan kouluturvallisuushankkeessa koulutimme varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen ammattilaisia kiusaamisväkivallan tunnistamisesta ja ratkomisesta.
✔ Helsingin Palloseura ry:n (HPS) hankkeessa koulutimme toimihenkilöitä, pelaajia ja koteja yhteistyön vahvistamiseksi ja ennaltaehkäisevän toimintakulttuurin kehittämiseksi.
✔ Tampereen Setlementin Kipinä kutsui meidät podcastiin ja kirjoittamaan kiusaamisväkivallasta. Podcast ja artikkeli julkaistaan vuoden 2025 aikana.
✔ Videomateriaalia ja verkkokoulutuksia tuotettiin vuoden aikana laajasti, ja ne on jaettu vapaasti kaikkien hyödynnettäväksi. Erityisesti verkkokoulutus tavallisille vanhemmille ja aikuisille on saanut kiitosta konkreettisuudestaan ja käytännönläheisyydestään.
Hanketyö ja tulevaisuuden näkymät
Osallistuimme alkuvuodesta CERV-hankehakemukseen yhdessä THL:n, Opetushallituksen ja muiden toimijoiden kanssa. Vaikka emme saaneet rahoitusta tällä kertaa, yhteistyö on tuottanut muita kehitysaskelia ja puheenvuoromahdollisuuksia. Lisäksi olemme hakeneet rahoitusta useista muista lähteistä ja jatkamme määrätietoista työtä hankerahoituksen saamiseksi.
Loppuvuodesta käynnistimme uuden Koulu-Isot -hankkeen yhdessä Pakilan peruskoulun ja Paloheinän ala-asteen kanssa. Sen tavoitteena on tuoda turvallisia aikuisia koulumaailmaan tukemaan oppilaiden siirtymistä alakoulusta yläkouluun ja vahvistamaan kouluyhteisön turvallisuutta. Tämä työ jatkuu vahvasti vuonna 2025.
Kiitos mukana kulkeneille – työ jatkuu!
Vuosi 2024 on ollut vahvan pohjan rakentamisen aikaa. Olemme onnistuneet tuomaan kiusaamisväkivallan teeman näkyväksi ja saaneet jalansijaa yhteiskunnallisessa keskustelussa.
Mutta työ ei ole valmis. Tulemme jatkamaan määrätietoista työtä kiusaamisväkivallan tunnistamisen, ehkäisyn ja ratkaisujen parissa – ja ennen kaikkea sen varmistamiseksi, että aikuiset ottavat vastuunsa ja toimivat.
Kiitos jokaiselle, joka on ollut mukana rakentamassa tätä työtä – yhteistyökumppaneille, tukijoille ja vapaaehtoisille. Ilman teitä emme voi onnistua. ❤️
Lue koko toimintakertomus täältä.